Zijn rentevoeten van 0% te mooi om waar te zijn?

Gratis geld lenen ... de droom van iedereen. Soms kom je in advertenties "Rentevrije leningen voor nieuwe wagens" tegen. Het lijkt alsof die droom daarmee dus echt uitkomt.

Zijn deze aanbiedingen wat ze lijken? Zijn garagisten en andere aanbieders van deze leningen wilde weldoeners? Of zit er ergens een addertje onder het gras? We namen enkele advertenties onder de loep en kwamen tot een voorzichtige conclusie. 

Aanbieders zat

Kan of wil je niet zelf het volledige bedrag voor je nieuwe wagen neertellen? Dan is een autolening vaak de beste oplossing.

Er is, gelukkig voor de lener, veel concurrentie op de markt. Naast de traditionele banken bieden steeds meer andere spelers leningen aan. Zo kan je bij je garagist en zelfs je lokale elektrozaak (vb:Mediamarkt) een lening aangaan voor de aankoop van je nieuwe wagen.

Weinig transparant

Een goede zaak voor de lener, maar het wordt er niet makkelijker op. Het wordt steeds moeilijker om de verschillende aanbiedingen met elkaar te vergelijken. Er zijn garages waar je een lening met een rentevoet van 0% kun aangaan.

Zijn rentevoeten van 0% te mooi om waar te zijn?

Wil je een goede deal? Dan zal je verder moeten kijken dan enkel je rentevoet. Er durven al eens addertjes onder het gras zitten. Let dus steeds goed op en wees kritisch. Het gaat tenslotte vaak over een grote som geld.

Om te bepalen of je een goede zaak doet met een rentevoet van 0%, raden we aan extra aandachtig te zijn voor volgende zaken: 

VOORSCHOT
Moet je een voorschot betalen? Afhankelijk van de situatie zien we in de kleine lettertjes dat de voorwaarden voor de mooie rentevoet samengaan met het bedrag dat je moet geven als voorschot.

Vaak kan dat oplopen tot 30% of zelfs 50% van de aankoopprijs. Als het om een dure wagen gaat, moet je dus toch al een heel hoog bedrag betalen. Je leent dus soms maar de helft van het factuurbedrag.

KORTING
Zeker in België is een nieuwe wagen kopen vaak een onderhandelingsproces. Je probeert te onderhandelen over de prijs, de opties, de overname van je oude wagen,... We zien dat de voordelige rentevoeten heel vaak gekoppeld worden aan een niet te onderhandelen prijs. Dan is er zogezegd al een korting gedaan (vb: €2000 af de catalogusprijs) en de prijs is verder niet bespreekbaar.

Voor dezelfde wagen, in dezelfde garage, is meestal wel de prijs bespreekbaar als je de wagen aanschaft zonder krediet. Aangezien kortingen tot 30% geen uitzondering zijn, kan je zelf al snel berekenen wat de lage rentevoet je echt kost.
TIP: Ga onderhandelen over je nieuwe wagen en de prijs bij de garage. Informeer pas nadien naar de kredietmogelijkheden.

DEZELFDE MAANDELIJKSE AFLOSSINGEN
Het kan zijn dat een lening met een heel mooie rentevoet (vb: 0%), een andere eindaflossing heeft dan de gewone maandelijkse aflossingen.

Net zoals je een voorschot in 1 keer moet betalen, moet je dan op het einde van de looptijd plots in 1 keer een groot bedrag betalen. Ook hier kan het gaan om 30% van de totale waarde. Als je hier niet op voorzien bent, kan dit akelige gevolgen hebben.

Let op! Sommige dealers overtuigen mensen met een voorstel om de wagen op het einde van de looptijd over te nemen. Op zich een nobele gedachte, maar vaak is de overname prijs lager dan het nog openstaande bedrag.

Je garagist zal de staat van je wagen beoordelen en alle gebruikssporen, steenslag, deukjes, krassen, ... zal hij verrekenen in zijn overname bod. In het slechtste geval is de wagen niets of bijna niets meer waard en kan je dus niet terugvallen op het oorspronkelijke idee om de wagen over te laten.

EXTRA KOSTEN: VERLENGDE WAARBORG
Bij mooie rentevoeten moet je extra opletten voor verdoken kosten. Een verlengde waarborg is er zo een typisch voorbeeld van. Dit wil zeggen dat je de waarborg uitbreid tegen een bepaalde kost. Vaak gaat het om 500 à 800 euro en vaak is dit verplicht.

Informeer steeds vooraf of die kosten er zijn. Enkel zo kan je de juiste kost van de mooie rentevoet inschatten.

EIGENAAR
Sommige aanbiedingen voor gratis leningen zijn in realiteit soms verdoken leasecontracten. Let dus ook hier goed voor op. Ben jij de eigenaar van de wagen van dag 1? Of ben je pas eigenaar na 3 jaar als de lening is afbetaald?

Dit is van groot belang als je de wagen ooit wilt verkopen. Je kunt niet iets verkopen waarvan je niet de eigenaar bent. 

Conclusie

Rentevoeten aan 0% kan je dus zeker tegenkomen. Ze zijn niet persé te mooi om waar te zijn.

Je moet je echter goed informeren en goed opletten voor verdoken kosten. Naast je maandelijkse aflossing kunnen bijkomende zaken de kosten opdrijven. Hierdoor is de rentevoet misschien lager dan een andere autolening, maar kan de totale kost een pak hoger zijn.

Let vooral op dossierkosten, extra (verplichte) verzekeringen en/of waarborgen, eigenaarschap en andere verdoken kosten en trucjes.

Het staat vast dat niemand je gratis geld leent... Dus op één of andere manier zullen ze die kost ergens anders terugwinnen. 

Een autolening kan je ook via lenenvooriedereen.be afsluiten. We geven je graag advies en doen je met plezier een vrijblijvende offerte. Hier kan je een aanvraag doen.

>