Wat zijn de registratiekosten bij de aankoop van een woning?

De registratiekosten, registratierechten, schrijfgeld of koopbelasting. Het zijn allemaal termen die slaan op het zelfde. Het gaat om de kosten (belasting) die je betaalt bij de aankoop van een onroerend goed.

Gezien het gaat om een percentage op de aanschafprijs van je woning. Is de belasting uiteraard hoger naarmate de prijs van je woning stijgt.

Sinds 1 juni 2018 werd de koopbelasting in Vlaanderen voor een gezinswoning officieel verlaagd. 

Vroeger

'Vroeger', voor juni 2018, was er sprake van 'klein' en 'groot' beschrijf. Afhankelijk van het kadastraal inkomen van de woning werd het tarief bepaald.

Een woning met een kadastraal inkomen lager dan 745 werd toen gezien als een kleine of bescheiden woning. Je kwam dan in aanmerking voor een 'klein beschrijf'. De registratie kosten bedroegen in dat geval 5%

Was het kadastraal inkomen hoger dan 745, dan was er sprake van een grotere woning. Er werd in dat geval gesproken van een 'groot beschrijf'. Je schrijfkosten waren dan 10%.

Er was heel veel kritiek op het oude systeem. De berekening was verouderd, de kadastrale inkomens van gebouwen waren achterhaalt en niet meer realistisch.

Bovendien was dit een Vlaamse bevoegdheid geworden. Het werd dus ook een politiek beladen thema. De Vlaamse politiek was verplicht om er snel iets aan te wijzigen, want in Wallonië en Brussel werd het hele systeem al eerder herbekeken.

Is de hervorming een belastingvermindering?

Volgens de minister van Financiën zou het voor heel veel Vlamingen een enorme besparing opleveren. “Wie de aankoop van een huis of appartement uitgesteld heeft, mag op twee oren slapen. Wie een woning van 250 000 EUR koopt kan tot 7500EUR besparen.” vertelde Bart Tommelein met enige trots.

Het zou aan meer mensen de kans moeten geven om een nieuwe gezinswoning aan te kopen.

Natuurlijk zeggen ministers zelden dat er iets negatiefs voortvloeit uit hun beleid... Dat wijst de tijd vaak pas later uit.
Het feit is dat de meeste mensen die een bescheiden, kleine woning kopen hun registratierechten met 2% zien stijgen. Er werden daarom wel enkele 'kortingen' voorzien. We zetten de belangrijkste zaken eventjes op een rijtje.

7% is het standaard tarief

Het standaardtarief voor een gezinswoning wordt 7%. Hiervoor moet je wel aan enkele voorwaarden voldoen:

  • Het moet gaan om je enige woning.
  • Je moet er binnen de de twee jaar effectief in wonen
  • Indien je al een woning hebt, kan je toch aan het standaardtarief belast worden. Dan moet je je huidige woning binnen het jaar verkopen.

Gaat het om een tweede verblijf of over investeringsvastgoed dan geldt het standaardtarief niet.

In die gevallen blijft het tarief 10%. Ook hier is echter een uitzondering op. Verhuur je jouw huis of appartement binnen drie jaar via een sociaal verhuurkantoor (voor negen jaar of meer) dan geniet je alsnog het standaardtarief van 7%.

Verminderde registratierechten

België zou België niet zijn als er niet nog meer uitzonderingen zouden zijn. We spraken eerder van 'kortingen', die zijn er in de vorm van verminderde registratierechten.

In onderstaande gevallen heb je recht op verminderde registratierechten.

  • Indien je je woning renoveert en ze zo energie-efficiënter maakt, heb je recht op 6% registratierechten.
  • In geval het gaat om onroerend erfgoed waarin je wenst te wonen krijg je nog grotere voordelen. Je betaalt dan slechts 1% registratierechten. De voorwaarde is wel dat dat je binnen de vijf jaar minstens 6% van de aankoopprijs spendeert aan renovatie.
  • Een andere korting kan je krijgen in de vorm van een vrijstelling. Die kan je krijgen als je een woning koopt van minder dan 200.000 euro. De vrijstelling geldt voor de eerste schijf van 80.000EUR. Op die schijf hoef je geen registratierechten te betalen. Met andere woorden je krijgt een korting van maximaal 5.600 euro (7% op 80.000).
  • De bovenstaande vrijstelling werd aangepast voor woningen en appartementen in de Vlaamse rand rond Brussel en in de kernsteden. De kernsteden zijn: Aalst, Antwerpen, Boom, Brugge, Genk, Gent, Hasselt, Kortrijk, Leuven, Mechelen, Oostende, Sint-Niklaas, Turnhout en Vilvoorde. in deze gebieden krijg je de vrijstelling voor huizen met een aankoopprijs tot 220.000 euro.

Alle wijzigingen die werden doorgevoerd vind je ook op de officiële website van de Vlaamse Overheid. Wil je er nog meer over lezen, klik dan hier. 

Een lening, inclusief de kosten ligt vaak moeilijk

Overweeg je om te lenen voor een woning of de renovatie ervan. Denk dan steeds goed na over de bijkomende kosten zoals de registratiekosten. In veel gevallen gaat het om een enorm groot bedrag. De overheid gaat met een flink deel van je kapitaal lopen.

In veel gevallen gaan de spaarcenten eigenlijk naar deze kosten en niet naar je woning zelf. Gevolg is dat je dan voor 100% moet lenen. Kan je de registratiekosten niet zelf ophoesten en heb je geen familie om op terug te vallen? Dan moet je misschien zelfs meer dan 100% lenen.

In dat geval kom je al snel tot de conclusie dat je bank veel minder geneigd is je de lening toe te kennen.

Moet of wil je meer dan 100% lenen? Het kan wel. Maar je zult er doorgaans een hogere rentevoet aan over houden. In de ogen van de kredietverlener is dit nu eenmaal een hoger risico.

Lenenvooriedereen.be is volledig onafhankelijk, wij vergelijken dagelijks de verschillende kredietaanbieders met elkaar. Hierdoor zijn we goed geplaatst om de beste rentevoeten te onderhandelen, ook in geval het gaat om leningen van meer dan 100%.

Lees hier meer over woonkredieten of doe volledig vrijblijvende een aanvraag. We bezorgen je de eerst volgende werkdag een offerte op jouw maat.

>