Geld lenen kost ook geld. Maar hoeveel?

We zien en horen het overal: "LET OP! GELD LENEN KOST OOK GELD". Onderzoek heeft echter uitgewezen dat de meeste mensen blind zijn voor deze waarschuwing.

We vinden het heel belangrijk dat mensen die een lening aangaan weten waar ze aan beginnen. Omdat het zinnetje 'geld lenen kost ook geld' blijkbaar weinig effect heeft, willen we in dit artikel toch eventjes stilstaan bij de kosten die gepaard gaan met het lenen van geld.

Een verplichte vermelding

Uiteraard is het zinnetje dat je overal ziet opduiken een verplichte vermelding. Iedere reclame (waarin geen rentevoet of geen cijfers betrefende de effectieve kosten van het krediet vermeldt moet dit vermelden. Sterker nog het is in die gevallen de enige verplichte vermelding.

Doen kredietverstrekkers dit niet, dan kan dat beschouwd worden als misleidende reclame en zijn ze dus strijdig met de wet. (artikel 88 WMPC).

Waarom? Laat het duidelijk zijn dat het doel van deze verplichting de bescherming is van uiteindelijke consument, de kredietnemer.

Wil je een lening aangaan? Dan is het doel van deze slogan je eraan te herinneren dat er kosten komen bij kijken en dat je je dus best heel goed informeert.

Wat wordt bedoeld met de kosten van lenen?

Afhankelijk van het soort lening dat je aangaat zijn er een aantal kosten. Bij een hypotheek komen bijvoorbeeld notariskosten kijken.

Bij een gewone persoonlijke lening (lening op afbetaling) komen meestal geen administratieve of notariële kosten kijken... toch kosten deze leningen ook geld. 

Aan de hand van een heel eenvoudig voorbeeld willen we verduidelijken dat geld lenen effectief geld kost.

Stel je gaat een lening op afbetaling aan voor een bedrag van €11.000. Hierbij bedraagt het jaarlijkse kostenpercentage 9,99% en de vaste jaarlijkse debetrente ook 9,99%.
Je doet de terugbetaling in 60 maandelijkse aflossingen van telkens €231,34 De uiteindelijke kostprijs van de lening is dan een pak hoger dan het oorspronkelijk geleende bedrag. Je betaald 60 keer 231,34 wat uiteindelijk neerkomt op een totaal van €14.060,40.
Met andere woorden deze lening kost je €3060,40.

Heb je vragen over de uiteindelijk kost van je leningen?

Wij raden iedereen aan om zich goed te informeren als het gaat over de kosten van je lening. 

Heb je vragen over je huidige leningen? Of wens je een nieuwe lening aan te gaan, maar wil je eerst een duidelijk beeld over de kostprijs van het geheel? Aarzel dan niet ons te contacteren.

Wij helpen je graag en volledig vrijblijvend verder.

>